M-as imprumuta daca as avea un motiv bun. Imprumuturi utile.

M-as imprumuta daca as avea un motiv bun. Imprumuturi utile.

 

Ma gandesc ca oamenii sunt impotriva oricarei forme de imprumut pentru ca au avut experienta urate in trecut. Doar ca, vedeti voi, experientele alea neplacute au fost cauzate de ei. Nu de cei care au acordat imprumutul, nu de cei care i-au incurajat. Ci de ei.

Sa va dau un exemplu concret: laptopul. Sa zicem ca doua persoane, persoana X si persoana Y, se imprumuta pentru a-si lua un laptop. 

Persoana X este, ca mine, blogger, laptopul fiind modalitatea prin care acea persoana isi castiga existenta. Nu poate face altceva decat sa scrie pe bloguri. Scrie, scrie si iarasi scrie. I s-a stricat cel vechi, asa ca a fost nevoita sa-si ia, cat mai repede, unul nou. Nu a avut de unde sa faca rost de bani, deci s-a imprumutat. Pentru acea persoana, ideea de credite rapide e mana cereasca: faster is better.

Persoana Y este student. Nu are bursa, nu are venituri constante, primeste bani de la parinti, de la bunici, poate mai da un tun, ocazional. Cheltuie oricum o tona de bani. Pentru persoana Y laptopul are 3 utilizari importante: chat (facebook si nu numai), jocuri (din acest motiv trebuia unul BUN) si referate pentru facultate. In afara de ultima utilizare, importanta, restul sunt fite. Mofturi. Luxuri.

Persoana X, bloggerul, a reusit sa-si plateasca la timp ratele. In plus, nu a resimtit deloc dobanda, altfel una importanta pentru student. Dimpotriva, avand in vedere rapiditatea cu care a obtinut creditul, el a considerat ca renteaza. Daca ar fi stat 3 saptamani, sa stranga acei bani, ar fi murit de foame. Daca ar fi asteptat 1 saptamana, pentru un credit bancar de nevoi persoane, iarasi ar fi fost rau.

Asa, in cateva minute a obtinut banii, si-a luat laptopul si a putut sa-si continue activitatea.

Acum, sa va mai zic, la modul general, ce inteleg eu prin imprumuturi utile:

  • Imprumutul pentru o casa. Acolo merita si asteptarea creditului, merita si dobanda. Da, merita sa faci orice efort pentru a avea o CASA.
  • Pentru masina, atat timp cat masina PRODUCE ceva si atat timp cat masina nu e o fita. A avea O MASINA nu e o fita, insa a avea o masina de 25.000 de euro este o fita.
  • Un obiect electrocasnic care scuteste munca fizica. De exemplu, masina de spalat rufe este INDISPENSABILA. As zice si aerul conditionat. Nu acelasi lucru il pot spune despre televizor. Poti trai fara televizor 1 luna, fara masina de spalat SIGUR nu.

V-as mai zice si alte obiecte, dar ma opresc aici. Va mai zic, doar, ca fiecare institutie financiara, bancara si nebancare, are utilitatea ei si ca mingea este la client. El trebuie sa aleaga ce i se potriveste, el trebuie sa se informeze si sa ia cea mai buna decizie. Scopul acestor institutii este sa te convinga sa apelezi la ei. Asta e cert. Insa alegerea o faci tu, iar daca gresesti, numai tu esti de vina.

Pensionarii sunt o categorie abandonata de banci. Pentru ei, singura sansa sunt institutiile financiare nebancare :)

Pensionarii sunt o categorie abandonata de banci. Pentru ei, singura sansa sunt institutiile financiare nebancare 🙂

Altfel, astept sa-mi spuneti si alte exemple de imprumuturi utile. Salutari UTILE tuturor!

Lasă un răspuns