Bloggeri bine platiti – unde?

Auzisem la un moment dat un zvon interesant, cum ca bloggeri bine platiti in Europa gasiti in Romania si in UK. Ma rog, in Uk e ideea de limba engleza: scrii in engleza, ai sute de mii de vizualizari pentru ca, ghici ce, e o limba universala. Noi, romanii, cic-am sta foarte bine la pretul per articol.

Sa trecem peste ideea ca bloggingul nu e o meserie, unii zic ca n-ar fi, ca oficial nu e in nomenclator, si sa ajungem la partea importanta. Utila. Sa zicem ca eu, Cristian Manea, as vrea sa ma mut. Intrebarea corecta este unde?

Tot gasesc anunturi cu locuri de munca in Cluj ori locuri de munca in Timisoara, ma tot uit pe acele anunturi si nu gasesc partea care ma intereseaza. Imi soptesc multi cum ca pe acolo se moare de foame, nu exista persoane care sa caute content writeri, asa se cheama cica, ori daca exista oferte, ele sunt insuficiente. Mult prea putine.

Ma reorientez, zic sa caut locuri de munca in Belgia, ca na, e inima Uniunii Europene. Nici acolo nu gasesc, sa nu mai vorbesc despre partea importanta, fundamentala: in scris se simte, mai mult decat in vorbirea curenta, daca limba respectiva este limba ta natala. Cauti lejer articole pe internet, in engleza sa zicem, si-ti dai seama de la o posta daca aia e limba natala sau e engleza de balta. Fix d-aia nu citesc eu articole-n engleza scrise de romani. Sunt mult prea prost scrise, iar engleza care pare nenaturala ma zgarie pe ochi si pe urechi cand e vorbita.

La un moment dat cineva-mi spusese ca Bloggeri bine platiti, in adevaratul sens al cuvantului, activi, care sa mearga la evenimente, in special pe partea culturala, pe unde activez eu, doar in Bucuresti gasesc. Adica, nu zic, sunt evenimente faine si-n Cluj, si-n Timisoara, si-n Iasi, doar ca, vedeti voi, in Bucuresti sunt saptamanal vizionari de film, in timp ce-n Cluj TIFF-ul, dragutul de el, e doar o data pe an. Fain festival, as face multe sa fiu acolo, dar, repet, doar o data pe an

Acum, nu dati cu pietre, nu despicati firu-n patru, nu va va luati de expresia bloggeri bine platiti. Este o sintagma al dracului de subiectiva. Unul e multumit cu 2000 de lei lunar, altul e multumit cu 1500, repet, lei nu euro, altul e nemultumit cu 5000. Iar celui cu 2000 ii raman mai multi bani la sfarsitul lunii decat celui cu 5000.

Bloggerul ar trebui sa aprecieze si chestiile obtinute pe barter. Uneori, ele au un farmec aparte. Nu tin de foame, nu inlocuiesc mancarea, dar unele evenimente, la care n-ar fi avut acces decat cu invitatie, fac toti banii. Si vorbesc la modul cel mai serios.

Acum va intreb pe bune: unde se gasesc cei mai multi bloggeri bine platiti? In ce oras din Romania ori in ce tara din lumea asta? Poate, cine stie, reusiti sa scapati de mine din orasul asta. E drept, trebuie sa fiti convingatori la faza asta. Dar poate va iese, zic.

 

Lasă un răspuns